Hamilelik Dönemi

Hamilelik Dönemi – 1 Haftalık Gebelik

Hamilelik Dönemi - 1 Haftalık Gebelik

1.Hafta Gebelik

Özellikle planlı gebeliklerde ilk belirtiler doğuma hazırlanan çiftlerin ilgisini çeken bir sorundur. Bu nedenle 1.hafta gebelik nasıl anlaşılır gibi sorular genellikle anne adayları tarafından sorulur. Tıpta gebeliğin ilk haftası son adet döneminin başladığı haftadır, kanama bu hafta içinde olur. Yumurtlama ve döllenme henüz gerçekleşmemiştir. Anne adaylarının merak ettiği ilk hafta belirtileri aslında döllenmeden yaklaşık bir hafta sonra yani hamileliğin 3. haftasının belirtileridir. Bu belirtiler şunları içerebilir:

Haftalık Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

Özellikle de planlı hamileliklerde ilk belirtiler, bebek sahibi olmaya hazırlanan çiftler için merak konusudur. Bu nedenle 1 haftalık hamilelik nasıl anlaşılır gibi sorular anne ve baba adayları tarafından sıklıkla sorulur.

Tıpta ilk gebelik haftası son âdetin başlangıcından itibaren başlayan haftadır ve bu haftada adet kanaması söz konusudur. Henüz yumurtlama ve döllenme gerçekleşmemiştir. Anne adaylarının merak ettiği ilk hafta belirtileri aslında döllenmeden yaklaşık bir hafta sonra yani hamileliğin 3. haftasının belirtileridir. Bu semptomlar şunları içerebilir:

  • Vajinal akıntıda artış
  • Yerleşme sırasında kanama veya lekelenme (tüm kadınlarda görülmez)
  • Bulantı
  • Sık idrara çıkma
  • Yorgunluk ve uyuşukluk
  • Ruh hali değişimleri
  • Karın ve kasık krampları
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Şişkinlik hissi

1. Hafta Hamilelikte Yaşananlar

Döllenme gerçekleşmediği için bebek hamileliğin ilk haftasında henüz oluşmamıştır. Bu hafta boyunca adet kanaması devam ederken vücut, döllenmeden sonra oluşacak olan embriyo olan yumurtanın olgunlaşmasına hazırlanır.

Rahim duvarı ya da tıp dilindeki adıyla endometriyum, döllenme durumunda embriyonun tutunabilmesi için yeniden kalınlaşmaya başlar. Karın, bel ve kasık ağrısı menstrüasyondan kaynaklanabilir. Ayrıca şişkinlik, yorgunluk, göğüs ağrısı, baş ağrısı ve ruh hali değişimleri gibi adetle ilgili semptomlar da daha olasıdır. Bu hafta folik asit takviyesine başlamak, hamile kalma ihtimali olan hamileler için faydalı olacaktır.

Hamileliğin 1. Haftasında Ne Gibi Değişiklikler Olur?

1.hafta gebelik, teknik olarak hamilelik henüz başlamamış olsa da vücut bebek için gerekli ortamı oluşturmak için titizlikle hazırlanmaya başlamıştır. Östrojen ve progesteron hormonlarının seviyelerindeki artış, rahim duvarının hamilelik için hazırlanmasını teşvik eder. Yumurtlama önümüzdeki haftanın sonunda gerçekleşeceğinden, âdet kanamasının bitiminden kısa bir süre sonra endometrium tam kalınlığa ulaşacaktır.

Düzenli adet gören kadınların bu hafta döllenme şansı çok düşüktür. Ancak adet düzensizlikleri birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir, yumurtlamanın tam zamanını bilmek imkânsızdır, bu nedenle herhangi bir dönemde döllenme olasılığının olduğunu bilmek önemlidir. Sperm bir kadının üreme sisteminde 5 güne kadar hayatta kalabildiğinden üreme, yumurtlamadan birkaç gün önce başlar. Bu süreçle birlikte kadınlarda cinsel isteğin artması, vücut ısısının ve vajinal akıntı miktarının artması, memelerde sıkışma hissi gibi belirtiler annenin yaşadığı belirtilerden bazılarıdır.

1 Haftalık Hamilelik Testi Geçer Mi?

1 haftalık gebelik testi hamile olup olmadığınızı anlamak için çiftlerin adet tarihinden itibaren gebelik haftasını hesaplarken kafa karışıklığı nedeniyle doğal olarak sordukları sorulardan biridir. Haftada doktorlar, gebeliğin 1 haftasında son adet kanamasının devam ettiğini belirledi. Bu hafta döllenme gerçekleşmedi, gebelik teknik olarak başlamadı. Daha fazla anne ve bebek paylaşımları için bebektv.net takip edebilirisiniz.

 

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu